Colin Archers båtbyggeri «Verven», på slutten 1800-tallet. Foto: Tollerodden’s arkiv

Om prosjektet

«Nytt liv til vår egen historie» er Tolleroddens visjon. Dette er en 360 graders visualisering om Colin Archer og hans arbeid. Han viser hvordan redningsskøyta RS 14 Stavanger ble bygget opp i møte mellom «teori og praksis».

Om du ønsker å besøke RS 14 Stavanger, et kulturminne som er mer enn 100 år, ligger hun trygt på land i båthallen tett ved der hun ble bygget i 1901. Hun er tilbakeført slik hun var opprinnelig og er den best bevarte redningsskøyta fra «seilskute tiden». RS 14 Stavanger er landsatt som referanseobjekt.

Sparebankstiftelsens logo

Dette formidlingsprosjektet er utviklet av Stiftelsen Tollerodden og støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Stiftelsen er en allmennyttig stiftelse drevet av frivillge.

Besøk verftet til Colin Archer

Colin Archer – et navn som klinger verden over i arbeid med sikkerhet på sjø og hav. Mannen levde hele sitt liv, og hadde sitt «industrieventyr», i Larviks sjøfront. Her konstruerte og bygde han skøyter og båter. Hans yrkesaktive liv er uløselig knyttet til en maritim linje fra Skottebrygga til barndomshjemmet på Tollerodden, med Larvik Sjøfartsmuseum som nærmeste nabo.

Her på nettsiden kan du utforske Colin Archers verft gjennom sammenkoblede 360-graders bilder. Trykk på bildet med musen, og snu det «rundt» ved å skyve på det. Beveg deg rundt ved å klikke på pilene, og lær mer om det du ser ved å trykke på ikonene.

Historisk foto av Colin Archer i sitt verksted
Gammelt bilde av verftet på tollerodden

Kildegrunnlag

Kildegrunnlaget som ligger til grunn for visualiseringen er først og fremst bilder av buene, og av arbeidet som foregikk i dem. Colin Archers egne konstruksjonstegninger er grunnlag for skøyta som blir bygget inni dem. Vi har også hatt god kontakt med tradisjonsbåtbyggere på Isegran Fartøyvern og Risør Trebåtbyggeri som har hjulpet oss med verktøy og tekniske ting knyttet til båtkonstruksjon.

Tegning av rigg

Kilder:

Colin Archer – skøytene og lystbåtene av Tor Borch Sannes 1979

Colin Archer – den verdenskjente båtkonstruktøren på Tollerodden. Internasjonal, maritim historie med utgangspunkt i Larvik, 1860- til 1920-tallet. Utgitt av Stiftelsen Tollerodden 2019, revidert 2022

Film/foto: Johan J. Petersen og Truls A. Antonsen

Tolleroddens bildearkiv

3D-visualiseringen

Her kan du utforske en digital visualisering av hvordan Colin Archers båtbuer så ut på starten av 1900-tallet. Tidvis har laget en interaktiv 3D-modell som du kan oppleve på touchscreen når du besøker oss på Tollerodden i Larvik, eller som 360-grader bilder her på nettsiden.