Kulturminnedag, 8. sept, kl. 1200

Kulturminnedag 8.september kl 1200 med avduking og kulturinnslag ved Colin Archers originale bedding!

I 24 år er det jobbet målbevisst og stødig med å sikre den store kulturarven på Tollerodden. Når den restaurerte Beddingen på Archers gamle verftsområde åpnes søndag, er det en ny bit i det historiske puslespillet Tollerodden som legges.

Som så mange ganger tidligere, er det et resultat av godt samarbeide. Stiftelsen Tollerodden står bak og driver prosjektet, og flere givere har kommet opp med de 1,6 millioner som arbeidet har kostet. I bakgrunnen jobber hele tiden de trofaste folkene i Tolleroddens Venner.

Finn Mørch Andersen er nestleder i Tolleroddens Venner. Han er klar på hvorfor det er viktig å synliggjøre den gamle Beddingen, opprinnelig opprettet i 1870-årene:

– Aller mest handler det om å ta vare på vår kulturhistorie, både lokalt og nasjonalt. Den stolte maritime historien på Archers verft, med nettopp beddingen som en sentral del, må vi ta vare på. Derfor kommer det også nye informasjonstavler og lett tilgjengelige nettsider om historien bak, sier Mørch Andersen.

Drivkraften i prosessen er som så mange ganger før, styreleder Hilde Borgir. Hun sier:

– Vi  takke alle bidragsytere. Denne gang er det Sparbankstiftelsen, Anders Jahres Humanitære Stiftelse, UNI-stiftelsen, Larvik kommune , Stiftelsen Tollerodden og Vestfold fylkeskommune som har bidratt med til sammen 1,6 millioner. Det har vært mange ting å ta hensyn til i arbeidet, men lørdag er alt på plass. Det markerer vi med avduking og kulturelle innsalg søndag 8.september kl 12!


Kulturminnedag på Tollerodden «Spor, nettverk og forbindelser»

Sterke spor og spennende nettverk i maritim historisk linje på Tollerodden

Team Tollerodden vil i samarbeid med gavegiverne og samarbeidspartnere avduke den nyrestaurerte beddingen til Colin Archer. Her bygde og sjøsatte han mer enn 200 fartøy fra 1870- tallet og i nærmere 40 år fremover. En bedding er et byggested på et verft for skipsskrog og det underlaget et skrog står på under selve byggingen.

I anledning årets Kulturminnedag er den nyrestaurerte beddingen til Colin Archer et viktig historisk spor.  Vi inviterer til en høytidelig markering av beddingen i Tolleroddenparken, en gave til Larviks befolkning.

12:00 – 13:00   Avduking, taler og fanfare

  • En bedding, et sikkert originalt historisk spor i Tolleroddens strandsone
  • Prolog av James Ronald Archer «skipsbyggingen som skjedde her»
  • Mannskoret Svennerskum synger shanty
  • Avduking av ordfører Birgitte Gulla Løken og fanfare ved Christian Berg og Rune Eide

13:00 – 16:00   Åpent hus og visning av redningsskøyta RS 14 Stavanger

  • Søndagskaffe og kaker
  • Colin Archer møter Nansen på tunet eller i stuene (væravhengig)
  • Tablå av Larvik Barne- og ungdomsteater
  • Se historiske spor i huset og i båthallen
  • Frithjof II ligger i Skottebrygga og kan besøkes