RS 14 Stavanger hjem til Larvik etter 118 år nå som nasjonalt kulturminne!

Skøyta skal bevares på land for fremtidige generasjoner i Larviks sjøfront. Ankommer indre havn ved Toldboden i Larvik på lekter tirsdag 21. mai ca kl. 0800. Slepebåten «T/S Skilsø» kan følges på AIS


RS 14 Stavanger skal midlertidig plasseres i Tollerodden parken hvor den kan oppleves, ikke bare bli sett på 500-kronerseddelen, men i sitt fulle skue!

Stiftelsen Tollerodden har fått økonomisk støtte gjennom en nasjonal tildeling fra Sparebankstiftelsen DNB til dette kulturminneprosjektet.

Colin Archer bygget og sjøsatte redningsskøyta RS 14 Stavanger på Tollerodden i Larvik i 1901. Fartøyet gikk da direkte ut i aktiv tjeneste som redningsskøyte stasjonert på Titran i Sør-Trøndelag, og var i aktiv redningstjeneste flere steder fram til 1939. I denne perioden reddet Stavanger 53 menneskeliv og 14 fartøyer. Stavanger har vært i privat eie som lystfartøy etter 1939.

RS 14 Stavanger er en av de best bevarte av Colin Archers verdensberømte redningsskøyter, og vil være en av to viktige attraksjoner i et fremtidig Colin Archer-senter som planlegges av Stiftelsen Tollerodden. Stavanger vil være et spektakulært tilskudd til det historiske miljøet i østre del av indre havn i Larvik. Stavanger ble overtatt av stiftelsen fra tidligere eier Jeppe Jul Nielsen i 2018. Jeppe har stor kunnskap om RS 14 Stavanger og Colin Archers skipsbygging. Han vil være til stede når båten ankommer Larvik.

RS 14 Stavanger kommer inn fjorden på lekter fra Risør Trebåtbyggeri til kaia ved Tollboden. Derfra fraktes den til Tollerodden på lastebil. Det er en omfattende og krevende prosess å flytte en så stor båt. De originale redningsskøytene er 47 fot lange og veier godt over 20 tonn. Det krever stabile grunnforhold for passering og sikring for å kunne være tilgjengelig for visning inntil den får en endelig pass i et fremtidig Colin Archer-senter. Stiftelsen Tollerodden takker alle bidragsytere og ildsjeler, ikke minst Larvik kommune som positive medspillere for å få de praktiske forhold på plass.

Inntil videre vil RS 14 Stavanger ha plass som midlertidig installasjon i Tollerodden parken. Fra august/september vil en midlertidig visningshall gi fartøyet nødvendig beskyttelse mot vær og vind.

Colin Archer (1832-1921) og hans båter er verdenskjent for sin sjødyktighet og skapte en internasjonal, maritim historie med utgangspunkt i Larvik. Målet med det kommende Colin Archer-senteret er å skape kulturopplevelser for allmenheten  Colin Archer hadde sitt verft på Tollerodden i nesten 40 år – fra ca. 1870 til 1909.

Kontakt: Hilde Borgir – 90599069, Finn Mørch Andersen – 95983474

Stiftelsen Tollerodden ved Finn Mørch Andersen og Hilde Borgir var inviterte gjester sammen med Jeppe Jul Nielsen ved Norges Bank lansering av den nye 500-kroners seddelen.